onsdag 5 juni 2019

Sammanfattning

Nu har vi haft blöjfritt länge här och jag har halkat efter i bloggen..
men en sammanfattning vore på sin plats, vad gillade vi, vad blev favorit, vilka minns jag mest så  här i efterhand?!

AIO
Jag tänkte att Allt-i-ett måste vara enklast, som tidigare engångsanvändare satsade jag en del på ai1 i början, men fastnade inte riktigt, tyckte det blev mycket tvätt och lite "klumpigt" men ja, smidigt.
Jag testade mig igenom många men fastnade tillslut för Blueberry sss och Retropi. De fick stanna när annat avvecklades för ullen. Ja, ull och formsydda blev klara favoriter här.
Men i början, innan vi rutinpottade så var det ganska smidigt med AIO, om man tex har skal och bajs ändå läcker ut i skalet, så får allt tvättas, då kan man lika gärna ha en AIO, så de första månaderna kan jag tänka att AIO är rätt smidigt, men det går ju åt många och då blir det lite dyrare med detta system. Men om jag fick blöjbarn igen, skulle jag nog ha ett gäng AIO till första tiden. Men första tiden funkade inte OneSize för oss, så jag skulle satsa på mindre AIO. (Imse vimse finns ju i olika storlek o är förhållandevis billiga, men var ingen favorit när barnet var över 7mån, men just nyfödd kan jag tänka mig dem, men annars skulle jag gärna testa blueberrys minsta storlek och kanske några andra new-born-blöjor, men ja, jag skulle bara köra AIO till nyfödd, sen byter jag nog hellre till andra system, närmare bestämt ai2 och ull)

Ai2 och PUL-skal
Detta var det system jag önskade skulle bli favorit och som länge var det också. Pul-skal med inlägg är väldigt smidigt och bra tvättmässigt. Och om man inte pottar och allt bajs hamnar i blöjan är det väldigt lätt med pul-skal istället för ull.
Favoriten i början var Thirsteis strl 1, sen gillade jag inte strl 2 lika mycket. Men 1an var verkligen favorit. Och alvehamn bambudag prefold var så mjuka och bra, och så bra uppsugning. Grovias prefold var bra med, men alvehamn var favoriten pga det mjuka fluffiga. Jag skulle lätt köpa Thirsties och alvehamn prefold igen. Helt klart en bra investering tyckte jag. Flip, Milovia och Buttons är också skal jag säkert skulle satsa på igen. De fick stanna kvar längst. Hade jag inte gått över till ull är detta helt klart det system jag hade hållit kvar längst och om jag måste välja ett enda system (utom ull då..) så skulle jag välja detta. Jag föredrog Pul-skal som man själv kunde välja inlägg till, framför tex Grovia hybrid med knappar till speciella inlägg.

Pocket
Också nått jag tänkte i början vore smidigt. Visst kan man välja inlägg själv och kombinera mer själv än en ai1, men jag tyckte ändå det var lite jobbigt att välja varje gång =) så lättare med ai1, allt måste ju ändå tvättas. Så pocket blev aldrig nån favorit. Men Lilla lammet satt bra, men jag gillade inte fleece mot huden. Det har varit svårt att hitta pocket med naturmaterial, fuskmocka är ju lättast och det var inte riktigt favoriten, så därför pocket inte blev favorit här.
Men bumgenius var ändå favorit av pockets. Lätta att packa, bra passform och snygga =) Jag hade förmodligen inte satsat på pocket igen, möjligtvis ett par Bumgenius att ha till utflykt eller så, men aldrig en hel uppsättning.

Ull
Jag ÄLSKAR ull =) så ja, jag hade massor. Sloomb wool knit cover var ganska oslagbar. Men lite tjock och klumpig. På natten ville jag ha Disana, mjuk och gosig och tät. Och dagtid var babyidea tunna och bra, funkar som shorts. och storchenkinder, också tunn o nätt men tät. Tror inte det fanns nån ullbyxa jag inte gillade. Ullskal var inte lika bra som byxor tyckte jag. Så ullbyxor blev favorit. Och det var så kul att vissa kan användas även sen när barnet är blöjfri, tex Muksut långbyxa är perfekt till vanliga byxor (men aningens kort/låg till en stor formsydd iofs). Ull var helt klart favoriten och jag skulle säkert börja med det tidigare än jag gjorde denna gång, om vi fick fler blöjbarn.

Formsydda
Här blir det också svårt att välja favorit då jag älskade formsydda! De var även roligt att sy egna och de blev lite av favoriter =) Speciellt till natten tyckte jag att mina egna formsydda var bäst (känns skrytsamt, men de var ju designade efter mitt eget barn, så kanske inte så konstigt) Men några dyra fina från work at home mums i USA (Moxxy, Aprils baby, Twinkle tush) var också favoriter, men lite dyra att ha många av, budgetalternativ som blumchen tyckte jag också mycket om. Mitt favoritmaterial är bambuvelour och det finns en del formsydda med det mot huden. Så nästan allt med sånt fick stanna här. Men totsbots bamboozle hade jag flest av så det tolkar jag som att det var en favorit =) Och till natten la jag i ett extra Thirsties inlägg i Totsbots, så funkade det bra där med, annars var det mer en dagblöja här, speciellt i slutet när barnet var lite större (1-2år). Ett annat budgetmärke jag gillade till natt annars var Katyv baby.


Inlägg
Geffen och Thirsties är favoriter hos många. Jag föredrog Thirsties pga formen, men blandade dessa. Jag la ofta in extra Thirsties inlägg i nattblöjor och de minsta Thirsties passar bra i blueberry sss om man verkligen behöver bra uppsugning. Annars gillade jag Lilla lammets tunna bambu inlägg. Perfekt att boosta med. Och som jag nämnde under Ai2 så älskade jag Alvehamns prefold. De skulle jag garanterat vilja ha igen om jag hade fler blöjbarn. Prefold är ju smidigt efter tvätt att det torkar snabbare än tjocka inlägg, men jag tyckte inlägg var lättare att få in i andra blöjor, prefold passar bäst i skal, medan inlägg går att få in i en formsydd också.
Mikrofiberinlägg har snabb uppsugning, men jag gillar inte riktigt materialet, så föredrog bomull som snabbuppsugare.
Och vikblöjor, alla bör ha vikblöjor =) Jag fastnade iofs inte för enbart vikblöjor, men hade massor som jag själv haft som barn och de håller ju ännu, torkar supersnabbt, bra uppsugning och kan användas till ALLT möjligt, täcke på sommaren, torka upp utspillt vatten, kräk, kissolyckor osv Vikblöjor finns fortfarande i min väska, man vet aldrig när man kan behöva en =D
Vikblöjor av bambu är riktigt mjuka, skulle gärna haft fler sånna och att jag kommit på det tidigare, men de håller inte lika bra som de i bomull. Jag tyckte 75x75 kändes väldigt stort i en blöja, svårt att vika ner på nyfödd, så jag skulle satsa på några mindre med. Men sen är de ju bra att ha som limpvikta inlägg med, och då är de större ganska bra när barnet är större.
Så, mina favoritinlägg blir nog Thirsties i hampa, lite vikblöjor, lilla lammet och alvehamns prefold.

Torrskikt
Jag tyckte fuskmocka kändes torrast. Men vi använde sällan torrskikt, mitt barn stördes inte av det blöta. Det torrskikt som funkade bäst med hennes hud var silke. Men jag var lite lat och tyckte det var jobbigt att tvätta. Mikrofleece kändes också ganska torrt, men jag tyckte det blev så varmt med fleece. Coolmax funkade sådär, vissa bättre än andra och coolpass gillade jag rätt bra, men med torrskikt kändes det som att man får helt enkelt prova vad som passar barnet, om det är nått de inte gillar eller inte tål.



Hoppas jag fick med allt i sammanfattningen nu, kanske har jag glömt nått. Vår blöjresa tog ett snabbt slut när barnet bara blev blöjfri över en natt, både dag- och natt-blöjorna åkte av och sen dess är det blöjfritt. Jag har haft väldigt roligt med dessa blöjor (kunde jag aldrig anat innan!) och det blev lite sorgligt att bara lägga ner dem, jag hann lära mig mycket och det tog lite tid att hitta favoritblöjor men det finns så mycket att välja på att jag tror alla kan hitta nått som passar. Det beror lite på olika livsstil, hudtyper, kroppsformer och helt enkelt vad man tycker är snyggt =) Hoppas nån läst och inspirerats och vågar testa tyg, för mig var det som dag och natt mot engångsblöjor och jag skulle verkligen aldrig gå tillbaka till engångsblöjor, jag tyckte helt enkelt att tyg var bättre för huden och miljön (hade jag inte varit blöjgalen, så hade det varit bra för plånboken med, men tur jag kunde sälja av dem, men jag hade kunnat gjort det mycket billigare, om jag bara ville =) )
Jag får se om jag skriver lite om resterande blöjor senare, har många påbörjade inlägg, men kom av mig när jag inte är mitt upp i alla blöjor längre.

//Hannah

7 kommentarer:

  1. SÅ bra, tack för all info och inspo! :*

    SvaraRadera
  2. Använde du hemstickade ullskal? Vilka mönster stickade du efter? Har sett att minimundus säljer 3 olika ”hemstickade” ullblöjbyxor och även stickmönstren till dessa. Använde du någon av dem?
    Tack för toppenbra recenserande! Verkligen en tydlig och grundlig introduktion till tygblöjsdjungeln.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja en del hemstickat, men jag gillade Sloomb och Disana mer, de är i dubbelt tyg och är täta direkt, hemstickat fick kissas in lite mer för att bli tätt tyckte jag, men var nättare o lite luftigare. Men jag testade bara ett mönster; http://www.blojupproret.se/tygblojor/diy/sticka-blojbyxor-och-inlaggtorrskikt/sticka-ullbebis-langisar/

      Stickade både långa och korta av dessa, mest korta. Lite höga tyckte jag de var, i magen, men då täcker de ju hela blöjan och blir extra varmt om magen med =) och går ju att vika ner. Jag tyckte det mönstret var tillräckligt bra så jag aldrig testade att sticka nått annat =) Jag har tyvärr inte testat minimundus-mönster. Ser att de har en "kuvertmodell", kan vara liknande mönster i en hemstickad byxa vi hade, som inte jag gjort, men jag gillade inte för kort i benen, jag tycker om när de går ner en bit med mudd, då tyckte jag de höll tätt bättre, så inte nått tyg smiter ut utanför i benen.

      Kul att du gillar recensionerna =) Tack!

      Radera
  3. Tack så mycket för att du delar. Perfekt för mig som är nybörjare:)

    SvaraRadera
  4. Hur tyckte du att ullbyxor funkade under kläder? Vi har använd mestadels pulskal över våra vikisar då jag inte vågar lita på att ulbyxorna håller tätt på samma sätt, hehe. Blir det bra med ullbyxor under kläder avseende täthet och "bulkighet" eller passar det sig bättre som sommarblöja utan kläder utanpå?
    Tack för superbra sammanfattning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt för sent svar!
      Jag hade sällan "vanliga" kläder över ullbyxor, på sommaren hade vi ullbyxor som shorts och på vintern tog jag långa ullbyxor. (Vi bor i en varm lägenhet, så på vintern funkade även korta ullbyxor inne många gånger..) Ibland tog jag pulskal med lång ullbyxa över om vi var iväg i bil eller så. Jag var skeptisk till en början om ull höll tätt som PUL. Men tyckte att det funkade väldigt bra. Nån gång blev en tunn ullbyxa fuktig utanpå när hela formsydda under var genomblöt. Men vi hade aldrig problem med blöta ullbyxor.
      Jag testade vanliga byxor över tunnare kort ullbyxa, det blir ju lite bulkigare, men främst lite "mycket", kändes smidigare att helt enkelt bara ha ullbyxa och strunta i andra byxor. På natten hade vi däremot oftast vanlig pyjamas över ullbyxorna. Det tyckte jag funkade bra. Ullbyxan kunde bli lite fuktig på natten om blöjan var full, men inget jag märkte på pyjamasen, ullbyxan höll vätskan väldigt bra utan att blöta ner pyjamasen.

      Radera