onsdag 13 juli 2016

AIO: Retropi bambu

Jag tänkte i början när jag upptäckte tygblöjor, att all-in-one (Allt i ett) känns väldigt smidigt och enkelt för en nybörjare och det känns som ett väldigt bra sätt att "komma in" i denna värld av olika blöjor. Är en djungel att hitta rätt blöja, men för mig har det ju varit väldigt roligt och blivit en hobby att få testa massa olika =)
En AIO har ju alla delar, man behöver inte lägga till nått inlägg eller så, bara att sätta på blöjan, enkelt!
Retropi är en one size blöja och kan knäppas i flera olika storlekar, så den ska passa från nyfödd till blöjfri. (Jag tycker att alla OS är lite väl stora i början, men jag fick en ganska liten tjej på 2,9kg så då var one size lite stort, men när hon var 3 mån började de sitta bättre)
Det finns knappar både på höjden och bredden. Knäpp ner blöjan på höjden om barnet är litet, sätt på blöjan och knäpp sedan runt midjan. Tygblöjor ska sitta rätt löst i midjan, det kan vara bra att kolla en video för att lättare förstå alla knappar, kolla tex Retropis tipssida. Jag gillar Retropis instruktionsvideos. Här lärde jag mig att tygblöjor ska sitta lägre än engångsblöjor och upptäckte vilken bra passform blöjorna fick när jag fattade hur man skulle sätta på dem.

Retropi i färgerna: Polar edition valar och pingviner, päron, äpple, citron, jordgubb, blåbär och plommon

Retropi är ett svenskt märke (Men blöjorna tillverkas i Kina) som gör en riktigt bra allt-i-ett blöja till bra pris. De finns i två varianter, bambu eller hampa. Hampan är lite större, suger lite mer och går nog lättare att boosta, mer om den i annat inlägg.


Utsidan har vattentätt PUL. Inläggen är av högabsorberande bambutyg (79% bambuviskos och 21% polyester). De har en kärna av mikrofiber som gör att de suger upp vätska lite fortare och bättre. Det är två inlägg, fastsydda i varsin kant, detta gör att man kan välja att vika dem, om man vill ha mer uppsugning tex i fram. Och att de är fastsydda i en sida och sedan lösa, gör att de torkar snabbare.
Det verkar som de nya Retropi-blöjorna har en insida av bambu med, jag har en del jag köpt begagnade som har polyesterinsida. (Som inte suger upp, den nya har ju ännu ett uppsugande lager) Jag gillar båda och kan inte säga vilken som är bäst. Bra med ännu ett lager som suger upp, men samtidigt bra med ett lager som håller lite torrt längst ner, PUL andas ju och det kanske är större risk för läckage om insidan är av uppsugande material, men jag tycker som sagt om dem båda två.

Blöjan helt uppknäppt på höjden.

Äldre variant med polyesterinsida
Båda "inläggen/tungorna" på plats
En med polyesterinsida och en med bambu.


Minsta och största knäppning


Positivt:
+Sitter bra, bra passform för oss
+Bra att inläggen sitter på varsin sida och kan vikas, men lite klumpiga när man knäppt ner blöjan till bebisar
+Prisvärda
+Enkla

Negativt:
-Lite klumpigt med de 2 inläggen, när man måste vika på bebis i början
-Jag saknar fler härliga mönster (fanns ett tag 3st mönstrade, polar edition, under begränsad period) men de har fina enfärgade i alla fall

Mitt utlåtande:
När det kommer till All-in-one är Retropi en av mina favoriter. Prisvärda, torkar relativt fort för att vara AIO, lätta att få tag på (finns på minst 3st webbshoppar i Sverige) och de har sån bra passform! Jag har köpt på mig en del och nån gång har de läckt, men då har hela blöjan varit överfull (man kan ju boosta med extra inlägg om man vill, eller inte låta blöjan sitta på för länge..) Jag är helt klart nöjd med uppsugningen i dem för dagbruk. Två av mina nästan nya blöjor (1mån gamla, jag köpte dem begagnat) hade pulen släppt på, men retropi var väldigt tillmötesgående och de gick att reklamera, trots att jag var 2:a ägaren (fick hjälp av första ägaren att reklamera). Så jag rekommenderar dem, de både sitter bra och har bra service!
Jag vet att de även säljer ut andrasorterings blöjor billigare ibland. Detta känns som en bra grej, jag har några sånna (tvättlappen är klippt på dem så man känner igen dem, smart!) Det kan vara en trasig knapp (som jag sen fixat med prymtång o color snap-knappar) eller nått avvikande i färgen, nån noppa i tyget, lös söm osv.

Inköpsställen:
www.retropi.se
www.lillaeko.se
www.pyrus.se4 kommentarer:

 1. What do you prefer bamboo or hemp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. When it comes to Retropi bamboo or Retropi hemp, I did prefer bamboo. Hemp was bigger, not the same fit as the bamboo, and I liked the bamboo version so much better.

   Radera
 2. Hur länge har de hållit? Köpte för någon månad sedan och märker att pul tyget läcker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt för sent svar, förmodligen för sent.. men nu svarar jag ändå.
   Vi använde inte Retropi på heltid (vilket sliter mer) utan bara då och då. Jag hade både begagnade och nya och de höll hela blöjperioden (2år), men jag hade MÅNGA blöjor i rotation, vilket sliter mindre på varje enskild blöja och använde Retropi relativt sällan, så jag vill inte uttala mig om hur de hade hållit som heltidsblöja.
   Men en månad låter väldigt kort! Retropi hade problem med PULen ett tag, jag fick tag på en blöja där PULen släppt direkt, den gick att reklamera. Frågor jag brukar ställa vid läckage är: Har blöjan sett bra ut först? var PULen lös? Hur ser den ut idag, är det hål som de läcker i från? Är hela inläggen blöta? (Då kan mer uppsugande material hjälpa, alltså lägga till ett inlägg, det kan ibland hjälpa även vid mindre hål), sitter blöjan bra, in i ljumskarna? Behövs storleken regleras med knapparna för att kisset ska hamna på rätt ställe?
   Läckage genom hål kan vara svårt att avhjälpa, hålet går sällan att laga (jag läste om nån som strukit på bitar av PUL för att laga, jag känner mig lite skeptisk till hur bra det håller, men kanske är värt att testa om blöjan ändå är trasig, tycker man att man gjort alla rätt och blöjan ändå går sönder kan man alltid kontakta företaget och fråga hur de ställer sig till problemet.

   Radera